Moravský vrabec se špenátem a knedlíkem od A až do Z

Máte chuť na nějaké typické hospodské jídlo? Pak můžete vyzkoušet například holandský řízek. Pokud to není zrovna Váš šálek kávy, máme pro Vás ještě jeden praktický tip. A tím je moravský vrabec se špenátem a knedlíkem. Pokrm, na kterém si smlsne naprosto každý. Navíc, když k němu budete připíjet vychlazené pivo.

Suroviny potřebné k vaření

Moravský vrabec není žádným složitým pokrmem. Jeho příprava Vám nezabere více jak 20 až 30 minut. To platí však za předpokladu, že budete mít nachystané všechny nezbytné ingredience. Ty naleznete v přehledné tabulce níže. Jejich množství odpovídá zhruba čtyřem porcím.

SurovinaMnožství
Vepřové maso400 g
Cibule2 ks
Bůček200 g
Světlé pivo150 ml
Česnek7 stroužků
Špenát400 g
Smetana na šlehání100 ml
Máslo1 lžíce
Suroviny a ingredience potřebné pro vaření.

Pro plnohodnotné dokončení tohoto pokrmu budete potřebovat ještě sůl, pepř, hladkou pšeničnou mouku a kmín.

Moravský vrabec a jeho příprava

Jako první nakrájejte cibuli a česnek. Poté nakrájejte maso na zhruba třícentimetrové kousky. Všechno vložte do pekáčku, osolte, pokmínujte a opepřete. Nezapomeňte ani na podlití v podobě piva. Tohle všechno překryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Doba pečení bude zhruba 40 minut. Pak sundejte obal, případně podlijte vodou a pečte dalších 30 minut.

Během pečení masa můžete samozřejmě připravovat špenát. Stačí zpěnit nakrájenou cibuli, česnek a přidat k tomu špenát. Chybět by neměla ani smetana a dochucení prostřednictvím soli. Takovou směs následně zahustěte moukou a vařte zhruba 20 minut, dokud nezískáte hustou konzistenci. Ideálně, když si oba zmíněné procesy naplánujete zhruba nastejno, abyste pak mohli servírovat všechno teplé.

Maso nandejte na talíř, přidejte špenát a dopředu nachystaný bramborový knedlík. Pokud si ho nepřipravíte sami, můžete pochopitelně zakoupit hotový. Tohle všechno nakonec zalijte výpekem z pekáče. Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem v tomto podání jistě polahodí Vaše chuťové pohárky stejně, jako třeba hospodský guláš.