Pivní sýr – Domácí recept je přece ten nejlepší

Pivní sýr namazaný na chlebu vypadá opravdu dobře.

Lidé si k pivu dávají nejrůznější speciality. Pochoutky, které zkrátka zajišťují splynutí všech chutí. Nemusí to ovšem být za každou cenu nakládaný hermelín nebo utopenec. Co byste řekli na pivní sýr? Jeho příprava je velice snadná a jako „voňavá“ svačinka je delikátní. Ať už si ho dáte k pivu nebo bez něj.

Ingredience na pivní sýr

Odrazovým můstkem se Vám stane několik základních surovin v tom správném poměru. Až se začtete do následujících řádků, sami nám dáte za pravdu, že nejde o žádnou finančně nákladnou záležitost. Taková lahodná a zároveň chutná svačinka nebo večeře.

SurovinaMnožství
Měkký tvaroh500 g
Mletý kmín1/2 lžičky
Světlé pivo2 dl
Sladká mletá paprika1 lžička
Pivní sýr je skvělý na svačinu i k večeři.

Zapomínat byste neměli ani na sůl nebo čerstvě namletý černý pepř. Obojí dodá pivnímu sýru na celkové lahodnosti a skvělé chuti. Tyto dochucovací ingredience jsou pochopitelně individuální záležitostí a záleží na každém, čemu dá přednost. Všechny výše uvedené suroviny by Vám měly vystačit zhruba na čtyři porce.

Vytvořte si kvalitní sýr snadno a rychle

Pivní sýr není až tak velkou alchymií. Na počátku všeho byste měli tvaroh dostatečně rozmačkat. Následně do něho přidejte nachystané koření a nalijte připravené pivo. Tohle všechno co nejvíce promíchejte, aby Vám vznikla jednotná hmota. Tím pro Vás hlavní fáze končí. Nyní misku přikryjte pokličkou a přehoďte přes ní utěrku nebo ještě lépe směs umístěte do uzavíratelné nádoby.

Následuje pětidenní zrání pivního sýra ideálně při pokojové teplotě. Poté misku otevřete a nelekněte se silného aroma. Sýr v této fázi rozmixujte a opět ho nechte ještě další dva dny zrát. Tím získáte jeho finální podobu a vynikající chuť. Pivní sýr si můžete namazat nejenom na chleba, ale také na topinku. Navrch si dejte něco zeleného, jako se třeba petrželka. Někdo do pivního sýra přidává ještě nadrobno nakrájenou červenou papriku a jiné přísady. To už víceméně záleží na Vaší chuti a celkové vynalézavosti.