Začínáte podnikat v gastronomii? Chcete se jednou domoci Michelinské hvězdy a podobných ocenění? Pak vězte, že se před vámi nachází ještě hodně dlouhá cesta a velký kus práce. A to nemáme na mysli pouze rozšiřování Vašich kulinářských zkušeností, které jsou pro získání hvězdy Michelin naprosto nezbytné. Jestliže Vás čeká otevření restaurace, nemine Vás ani náležité papírování. Ve své podstatě jde o krok číslo jedna.
Založení živnosti je prvním krokem
Každý člověk asi správně tuší, že pomyslným odrazovým můstkem při jakémkoliv podnikání je založení životnost. A to se týká i případu, kdy chcete vařit po celé České republice a provozovat Food Truck. Nyní potřebujete tu správnou živnost. Restauratérství a obecně pohostinství spadá do živností ohlašovaných.
Otevření restaurace od A až do Z
V rámci komplexnosti ještě doplníme, že živnosti ohlašovací se dělí na ty řemeslné, vázané a volné. Řemeslná živnost je tou správnou. O tu se musíte zajímat. Bližší informace o otevření restaurace Vám nyní přinášíme prostřednictvím níže prezentovaných otázek a odpovědí.
V tomto případě se jedná o zákon č. 455/1991 Sb. Jde o tzv. Živnostenský zákon.
Využít k tomu můžete kontaktní veřejná místa Czech Point nebo jakýkoliv živnostenský úřad. Využíván je systém Registru živnostenského podnikání. K ohlášení je použit Jednotný registrační formulář.
Je to plnoletost, bezúhonnost, odborná způsobilost a způsobilost k právním úkonům. Zapomínat bychom neměli ani na daňovou bezdlužnost.
Je to pochopitelně bezdlužnost vůči zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečí. Naprostou samozřejmostí je pak bezdlužnost v oblasti zvoleného podnikání.
V první řadě budete potřebovat platný průkaz totožnosti. Dále to bude výpis z Rejstříků trestů. Pro otevření restaurace je nutné doložit i doklad o odborné způsobilosti. Zároveň se platí správní poplatek ve výši 1 000 Kč.