Čepování piva je alchymií, která si žádá cvik

Všechny pivní statistiky hovoří jednoznačně o tom, že Česká republika drží celosvětové prvenství v konzumaci piva. Možná právě proto by měl každý milovník piva vědět, jak má vypadat správné čepování piva. Z toho plyne i samotný výsledek, který se po vizuální stránce může samozřejmě lišit.

  • Hladinka
  • Mlíko
  • Šnyt

Jak na správné čepování piva?

Pojďme se na čepování zlatavého moku podívat tak trochu pod drobnohledem. Prozradíme Vám pár tipů, jak načepovat pivo opravdu skvěle. To vše za předpokladu, že máte kompletní výčepní zařízení a používáte čisté sklenice. Celkový postup naleznete v níže uvedených řádcích.

Co je třeba provést jako první?

Před samotným čepováním piva byste měli důkladně propláchnout sklenici na pivo. Ta by měla být navíc ochlazená.

Na kolikrát je třeba čepovat pivo?

Chcete-li zabránit jakékoliv nežádoucí oxidaci, která následně ovlivní výslednou chuť, postupujte následovně. Podle požadovaného výsledku se snažte pivo načepovat najednou. Maximálně nadvakrát kvůli bohaté pěně.

Pod jakým úhlem čepovat pivo?

Čepování byste měli provádět pod úhlem 45 stupňů. Zároveň se snažte začínat čepování co nejblíže ke dnu sklenice. Vzdálenost od povrchu sklenice by měla být co možná nejmenší.

Jak se pozná dobře načepované pivo?

Například tak, že bude pivo ve sklenici kroužkovat pokaždé, když ho upijete.

Jak by měla vypadat pěna?

Základem dobře načepovaného piva je bezpochyby stabilní pěna. Kromě jiného musí být také hustá a krémová.

Jaké jsou způsoby načepování piva?

Ať už čepujete nejlepší piva světa nebo jakákoliv jiná, máte samozřejmě na výběr, jak bude vypadat výsledek. Když se pustíte do klasického čepování piva, výsledkem se Vám stane hladinka. Jde o jeden z nejčastějších způsobů, se kterým se setkáte v jakékoliv hospodě. Další variantou je mlíko, kdy je půllitr naplněn především pěnou. Pokud nemáte zájem o velké pivo, načepujte si šnyt. Ten má jemnější říz. Pěna tvoří zhruba polovinu piva a při konzumaci bude delší dobu čerstvé.

Publikováno: 23. 08. 2021

Kategorie: Pivo

Autor: OndrejSpalek

Tagy: čepování | čepování piva | hladinka | mlíko | načepované pivo | načepování piva | piva | pivní | pivo | šnyt